Fotbalul din România a început să scoată capul timid la începutul secolului al XX-lea. Printre cele mai vechi cluburi de fotbal din România se numără:
Olimpia București a fost prima căștigătoare a campionatului național de fotbal. Este primul club de fotbal din București, fiind înființat la 15 octombrie 1904, de tineri străini și români, printre care:Mario Gebauer, Lazăr Breyer, Theodor Davila, frații Grünberg, prof. Ioanide, Szalay, Mandel.
Atletic Club United Ploiești a fost primul club de fotbal din Ploiești fondat în anul 1906 de către o grupare de muncitori străini (americani, olandezi) de la Rafinăria Româno-Americană, sub președinția inginerului olandez Jacob Koppes. AC United Ploiești a fost primul club de fotbal din afara Bucureștiului care a devenit campioană (1912).
Înființat în anul 1907, CFR Cluj a câștigat de trei ori titlul de campioană națională – în 2008, 2010 și 2012. Kolozsvári Vasutas Sport Club, precursoarea CFR-ului de astăzi, a luat ființă în noiembrie 1907, la 2 ani de la disputarea primei partide oficiale de fotbal la Cluj. Cluj-Napoca se afla la acea dată în cadrul Imperiului Austr-Ungar.În contextul reorganizării activității sportive în cadrul României Mari, echipa și-a schimbat numele în CFR (Căile Ferate Române).
Sportul Studențesc a fost una dintre echipele de fotbal cele mai iubite din București, în special de tineri și studenți. Echipa își disputa meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Regie din sectorul 6 al Bucureștiului. În palmaresul clubului figurează un singur trofeu, Cupa Balcanilor, competiție pe care a câștigat-o în 1979. Pe plan intern, cea mai mare performanță a Studenților a fost locul doi în Divizia A în ediția 1985-1986. Sportul Studențesc a evoluat și în cupele europene, cel mai bun rezultat fiind înregistrat în 1987, turul trei în Cupa UEFA.
FC Universitatea Cluj, cunoscut mai ales sub numele de “U” Cluj, este un club de fotbal din Cluj-Napoca, România, ce evoluează în prezent în ligile inferioare. “U” Cluj a făcut parte din Club Sportiv Universitatea Cluj. Acesta a fost înființat în noiembrie 1919 la Budapesta de către Societatea Sportivă a Studenților Români Universitari din Cluj. În fruntea clubului s-a aflat din 1920 profesorul Iuliu Hațieganu, care este considerat drept primul său președinte. Fiind semnul distinctiv al studenților clujeni, “șepcile roșii” a devenit numele de alint al echipei, nume dat de șepcile roșii purtate de studenții români din capitala Ungariei, precum și de către primii susținători ai clubului, care își etalau astfel distinctiv apartenența la ideologia de stânga. În 1994 secția de fotbal, numită acum SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA s-a desprins din punct de vedere administrativ din clubul de sport, devenind un club profesionist de fotbal.
Jiul Petroșani una dintre echipele de suflet ale minerilor din valea Jiului a fost înființat în 11 martie 1919, cu numele de Clubul Atletic al Minelor din Petroșani. Au avut câteva prezente pe prima scenă fotbalistica din România, dar cea mai importantă realizare din palmaresul clubului este câștigarea Cupei României în sezonul 1973 – 1974.
Fotbal Club Rapid București a fost fondat în 1923 de către un grup de muncitori de la Atelierele Grivița sub numele de Asociația culturală și sportivă C.F.R.. Rapid a câștigat de 4 ori titlul (de 3 ori Campionatul României — 1967, 1999 și 2003 — și în 1942 un campionat de război a cărui trofeu purta denumirea de “Cupa Basarabia” și de 13 ori Cupa României.